Smakołyki z kwiatów

Kalafior i brokuły – wszyscy znamy te wspaniałe warzywa, których kwiaty są najsmaczniejsze, przygotowywane przez nas według wielu atrakcyjnych, zdrowych i łatwych do wykonania przepisów. Ale równie ciekawe, może nawet smaczniejsze, a na pewno delikatniejsze i bardziej ekskluzywne w smaku są kwiaty innych, bardzo popularnych na naszych działkach warzyw.
Ten rarytas znajdziemy pochylając się nad dyniami, kabaczkami, cukiniami, schowany pod ich błyszczącymi w słońcu, wielkimi liśćmi.

By Rasbak – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=890413

Potrzebujemy:

Świeżo zerwane (nie zwiędnięte) kwiaty – dyni, kabaczka, cukinii, patisona, z ogonkami (później będziemy je chrupać), lub bez. W jednym daniu można wykorzystać różne gatunki .
Składniki na typowe, naleśnikowe ciasto, może być trochę gęstsze, mocniej przyprawione (do smaku: cukier, sól, zioła prowansalskie, biały pieprz), czyli: mąka, jajo, mleko, woda, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie:

Kwiaty myjemy, usuwamy słupki i ewentualnie oczyszczamy z ewentualnych małych, czarnych robaczków (wydmuchując je i wytrzepując delikatnie). Przygotowujemy klasyczne ciasto naleśnikowe.

Kwiaty zanurzamy w cieście, dokładnie obtaczając, i smażymy krótko, do zrumienienia z obydwóch stron na rozgrzanym oleju. Świetnym dodatkiem jest np. sos czosnkowy.

PS1. Danie można wzbogacić faszerując kwiaty serem feta lub risotta, z dodatkiem np. oscypka, posiekanej mięty, lub szczypiorku. Wtedy płatki kwiatów na szczycie zbieramy i lekko skręcamy.

PS2. Ten sam przepis, z drobną modyfikacją (jako przyprawy dajemy tylko odrobinę soli i cukier, może być wanilinowy) możemy wykorzystać wiosną, w porze kwitnienia akacji (właściwie robinii akacjowej) – zrywa się całą kiść kwiatów i taką kiść – po umyciu i oczyszczeniu – zanurza w cieście i smaży. Tym razem uzyskujemy doskonały deser.

Komentarze są wyłączone