Czereśnia

WIŚNIA PTASIA, TRZEŚNIA, CEREZA, SWEET CHERRY, CERISE, SUSSKURCHE
A to po prostu nasza słodka
CZEREŚNIA,

Owoc znany od czasów starożytnych, w Mezopotamii zwany „karsu”, przywieziony Europy przez rzymskiego wodza Lukullusa. Drzewo, które właściwie traktowane żyje od 80 do 100 lat, które obdarza nas nawet 300 kg owoców, pełnych smaku i wartości. Mają więcej jodu, a także potasu, magnezu i błonnika pokarmowego niż powszechnie uważane za zdrowsze wiśnie. Darzą nas także witaminami A, C i z grupy B, flawonoidami. Czereśnie neutralizują działanie wolnych rodników i przez to procesy starzenia się skóry staja się wolniejsze, skóra bardziej napięta i świeża. Ich spożywanie pomaga oczyścić z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii oraz zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi.

 

Są zasadotwórcze, polecane w nadkwasocie i dnie moczanowej. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce Korzystne dla układu krążenia i nerek, ponieważ potas pomaga usunąć sól. Sycące i nietuczące, dojrzewają od maja do połowy lipca. Delektując się nimi musimy jedynie pamiętać, by nie popijać ich wodą – inaczej Czekaja nas problemy z układem pokarmowym.

Na naszych ogrodach już możemy cieszyć się tym skarbem.

 

Komentarze są wyłączone